Posted by Dr Mimi Sharif, Team DrMimi

Ramai ternanti-nantikan hujah saya berkaitan bagaimana tindakbalas losyen boleh buat lemak hilang (acah-acah hot mcm FELINNA HOT LOTION jugak)

Terus terang, pembuktian saya ni mulanya untuk merungkai gelora di jiwa saya saja – scientific approach bagaimana TINDAK BALAS LOSYEN ke atas lemak.

Tak sangka pula ramai yang menantikan penjelasan ni.

Saya berikan gambaran anatomy kulit manusia dulu.

Lapisan atas sekali epidermis, dermis, adipose tissue, otot, tulang (rujuk gambar pertama).

Adipose tissue ni adalah LEMAK yang mana secara purata lelaki kurus mempuyai 15% lemak ni dari berat & wanita kurus pula 20% lemak dari berat (Cinti S., 2006).

Kombinasi makan berlebihan & kurangnya fizikal aktiviti membawa kepada terkumpulnya triglycerides (asid lemak) dalam adipocyte.

Kita dok gemuk ni sebab banyak sangat ADIPOSE TISSUE ni la (rujuk gambar ke-2).

Hasil pembacaan saya, paling UTAMA kena pastikan losyen tu menyerap ke dalam kulit.

Maksudnya, bila pakai tu kena urut betul-betul sampai kita rasa tadak losyen di permukaan kulit tu.

Sebab losyen kurus mana guna teknologi NANOVESIKEL macam Dr Zul UMT yang penyerapan 5x lebih cepat tu.

Teknologi tu ada kat SET SKINCARE KRASNA ja !

Ada 2 cara losyen ni bertindak.

✔Losyen perlu disapu sampai meresap & memasuki aliran darah melalui kulit.

Bahan bioaktif (dalam Felinna Hot Lotion ada Capsicum, Lempoyang, Globularia Cordifolia) dalam losyen akan mengurangkan saiz sel lemak (adipose tissue) dengan menghidratkan sel tu.

Jadi, tubuh hantar signal kepada otak bahawa sel lemak tu sedang bekerja & tubuh perlu guna lemak sebagai bahan api (Roure, et al.2011).

✔Menthol dalam losyen meningkatkan aliran darah melalui mekanisme yang disebut vasodilation, yang mana saluran darah kita melebar lebih banyak.

Ini akan membolehkan penghantaran oksigen, nutrien dan pembakaran lemak yang lebih besar (Dölen et al., 2015).

Takat ni la dulu.

Satgi uols cemuih !

Nanti cerita tang bahan aktif pula.

Kita sama-sama belajar !

Saya sekadar kongsikan apa yang saya baca.

Sedia untuk buat pesanan?

Klik JOMWHATSAPP>>>>

Atau IKON MESSENGGER>>>>>

Ref:

1. Cinti S. (2006). Adipose tissue and adipokines in health and disease. (T. M. foreword by A. P. G. Giamila Fantuzzi & S. K. Fried., Eds.)Nutrition (pp. 3–19). United States of America: Humana Press.

2. Dölen, U. C., Sungur, N., Koca, G., Ertunç, O., Bosi, A. T. B., Koçer, U., & Korkmaz, M. (2015). The vasodilator effect of a cream containing 10% menthol and 15% methyl salicylate on random-pattern skin flaps in rats. Archives of Plastic Surgery, 42, 695–703. doi:10.5999/aps.2015.42.6.695

3. Roure, R., Oddos, T., Rossi, a., Vial, F., & Bertin, C. (2011). Evaluation of the efficacy of a topical cosmetic slimming product combining tetrahydroxypropyl ethylenediamine, caffeine, carnitine, forskolin and retinol, in vitro, ex vivo and in vivo studies. International Journal of Cosmetic Science, 33, 519–526. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00665.x